Popularnonaukowe

ACADEMIA. Magazyn Polskiej Akademii Nauk

Zawartość

ACADEMIA. Magazyn Polskiej Akademii Nauk | 2018 | Nr 1 (53) 2018 Konsumpcja

Abstrakt

The Bulletin of the Polish Academy of Sciences: Technical Sciences (Bull.Pol. Ac.: Tech.) is published bimonthly by the Division IV Engineering Sciences of the Polish Academy of Sciences, since the beginning of the existence of the PAS in 1952. The journal is peer‐reviewed and is published both in printed and electronic form. It is established for the publication of original high quality papers from multidisciplinary Engineering sciences with the following topics preferred: Artificial and Computational Intelligence, Biomedical Engineering and Biotechnology, Civil Engineering, Control, Informatics and Robotics, Electronics, Telecommunication and Optoelectronics, Mechanical and Aeronautical Engineering, Thermodynamics, Material Science and Nanotechnology, Power Systems and Power Electronics.

Journal Metrics: JCR Impact Factor 2018: 1.361, 5 Year Impact Factor: 1.323, SCImago Journal Rank (SJR) 2017: 0.319, Source Normalized Impact per Paper (SNIP) 2017: 1.005, CiteScore 2017: 1.27, The Polish Ministry of Science and Higher Education 2017: 25 points.

Abbreviations/Acronym: Journal citation: Bull. Pol. Ac.: Tech., ISO: Bull. Pol. Acad. Sci.-Tech. Sci., JCR Abbrev: B POL ACAD SCI-TECH Acronym in the Editorial System: BPASTS.

Przejdź do artykułu
Słowa kluczowe: Społem

Abstrakt

O tym, czym było Społem, co przetrwało, a co je unicestwiło, mówi dr Aleksandra Bilewicz z Uniwersytetu Warszawskiego.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Aleksandra Bilewicz

Abstrakt

O tym, czy Polacy umieją mądrze gospodarować pieniędzmi, mówi prof. Agata Gąsiorowska z Uniwersytetu SWPS.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Agata Gąsiorowska

Abstrakt

Dodatki do żywności, szczególnie te, które oznaczone są symbolem „E”, przez wielu konsumentów odbierane są negatywnie jako chemiczne i szkodliwe. Tymczasem ich obecność w wybranych produktach spożywczych jest niezbędna, wiele ma pochodzenie naturalne i nie zagrażają zdrowiu.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Justyna Cybulska

Abstrakt

Jak w rodzinach kształtują się relacje związane z karmieniem dzieci – mówi dr Zofia Boni z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Zofia Boni

Abstrakt

The Bulletin of the Polish Academy of Sciences: Technical Sciences (Bull.Pol. Ac.: Tech.) is published bimonthly by the Division IV Engineering Sciences of the Polish Academy of Sciences, since the beginning of the existence of the PAS in 1952. The journal is peer‐reviewed and is published both in printed and electronic form. It is established for the publication of original high quality papers from multidisciplinary Engineering sciences with the following topics preferred: Artificial and Computational Intelligence, Biomedical Engineering and Biotechnology, Civil Engineering, Control, Informatics and Robotics, Electronics, Telecommunication and Optoelectronics, Mechanical and Aeronautical Engineering, Thermodynamics, Material Science and Nanotechnology, Power Systems and Power Electronics.

Journal Metrics: JCR Impact Factor 2018: 1.361, 5 Year Impact Factor: 1.323, SCImago Journal Rank (SJR) 2017: 0.319, Source Normalized Impact per Paper (SNIP) 2017: 1.005, CiteScore 2017: 1.27, The Polish Ministry of Science and Higher Education 2017: 25 points.

Abbreviations/Acronym: Journal citation: Bull. Pol. Ac.: Tech., ISO: Bull. Pol. Acad. Sci.-Tech. Sci., JCR Abbrev: B POL ACAD SCI-TECH Acronym in the Editorial System: BPASTS.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Agnieszka Kloch

Abstrakt

The Bulletin of the Polish Academy of Sciences: Technical Sciences (Bull.Pol. Ac.: Tech.) is published bimonthly by the Division IV Engineering Sciences of the Polish Academy of Sciences, since the beginning of the existence of the PAS in 1952. The journal is peer‐reviewed and is published both in printed and electronic form. It is established for the publication of original high quality papers from multidisciplinary Engineering sciences with the following topics preferred: Artificial and Computational Intelligence, Biomedical Engineering and Biotechnology, Civil Engineering, Control, Informatics and Robotics, Electronics, Telecommunication and Optoelectronics, Mechanical and Aeronautical Engineering, Thermodynamics, Material Science and Nanotechnology, Power Systems and Power Electronics.

Journal Metrics: JCR Impact Factor 2018: 1.361, 5 Year Impact Factor: 1.323, SCImago Journal Rank (SJR) 2017: 0.319, Source Normalized Impact per Paper (SNIP) 2017: 1.005, CiteScore 2017: 1.27, The Polish Ministry of Science and Higher Education 2017: 25 points.

Abbreviations/Acronym: Journal citation: Bull. Pol. Ac.: Tech., ISO: Bull. Pol. Acad. Sci.-Tech. Sci., JCR Abbrev: B POL ACAD SCI-TECH Acronym in the Editorial System: BPASTS.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Agnieszka Sirko
Słowa kluczowe: ultraszybka fotografia

Abstrakt

Żądza poznania natury szybkich zjawisk napędza postęp technologiczny od lat. Także w dziedzinie ultraszybkiej fotografii.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Łukasz Piątkowski

Abstrakt

Oceany współczesnym wydają się stałym i niezmiennym elementem krajobrazu Ziemi. Tymczasem powstają one i znikają, czyli zostają skonsumowane.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Jan Golonka

Abstrakt

Skąd zdobyć informacje o diecie, zdrowiu i pasożytach nękających zwierzęta, które dawno wyginęły? Jest takie źródło – niezwykle cenne, choć może mało estetyczne: koprolity, czyli po prostu skamieniałe ekskrementy.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Krzysztof Owocki
Słowa kluczowe: seniorzy w Polsce

Abstrakt

O sytuacji seniorów w Polsce i ich opiekunów mówi dr Zofia Szweda- -Lewandowska ze Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Zofia Szweda-Lewandowska
Słowa kluczowe: technologia a kultura

Abstrakt

O tym, jak technologia konsumuje kulturę i na odwrót, mówi dr Naomi Mandel z Izraela, tegoroczna stypendystka Polskiego Instytutu Studiów Zaawansowanych PIASt.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Naomi Mandel
Słowa kluczowe: cukrzyca glukoza

Abstrakt

O zaufaniu, zgraniu i twórczych konfliktach mówią Natalia i Piotr Trzonkowcy z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego w pierwszym z cyklu wywiadów z naukowcami, którzy są partnerami nie tylko w pracy, lecz także w życiu.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Natalia Marek-Trzonkowska
Piotr Trzonkowski

Abstrakt

Sposób konsumpcji w ogromnym stopniu wpływa na to, jak funkcjonują ludzkie społeczności. I – co ważniejsze – na kondycję Ziemi. Jakie wynikają z tego perspektywy na przyszłość?

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Jan Marcin Węsławski

Abstrakt

Badanie skamieniałości przeciętnemu zjadaczowi chleba kojarzy się z hobby, nawet jeśli niektórzy szczęśliwcy przekuli je w swój zawód. Ale czy na tym można zarobić? A jakie korzyści ma z nich podatnik?

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Robert Niedźwiedzki

Abstrakt

Jest jednym z najprężniejszych ośrodków, w którym bada się żywność i poprawia jej jakość. Trzydzieści lat kończy w tym roku Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Jakub Ostałowski
Mariusz K. Piskuła

Abstrakt

Mają w nauce wady i zalety. Z jednej strony są luki w wykształceniu. Z drugiej – inne umiejętności, które mogą pomóc.

Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Włodzimierz Zawadzki

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji